Airless - Πρέσα Στόκου. Η μηχανή των μπογιατζήδων
Τι είναι η Πρέσα στόκου - Airless;
Η πρέσα στόκου είναι μια μηχανή που τραβάει το χρώμα από τον κάδο και το ψεκάζει υπό πίεση από το πιστόλι.
Πρέσα Στόκου Wagner
Τι κατηγορίες μηχανημάτων αυτού του τύπου υπάρχουν;
Υπάρχουν δυο κατηγορίες. Το airless και η Πρέσα στόκου.
- Το Airless έχει την δυνατότητα να ψεκάζει λεπτόρρευστα υλικά όπως πλαστικά χρώματα και βερνικοχρώματα.
- Η πρέσα στόκου έχει την δυνατότητα να ψεκάζει ότι ψεκάζει ένα Airless αλλά και παχύρευστα υλικά όπως παρετίνα για το σπατουλάρισμα τοίχων. Η αρχή λειτουργίας είναι η ίδια με το airless. Η μοναδική διαφορά τους είναι ότι η πρέσα στόκου είναι πιο δυνατή σε ισχύει από το airless.
Πότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί η πρέσα στόκου;
Η πρέσα στόκου χρησιμοποιείται για το σπατουλάρισμα τοίχων που είναι πάνω από 600 m2. Ο λόγος που χρησιμοποιείται μόνο σε μεγάλες επιφάνειες είναι επειδή το κόστος εγκατάστασης και απεγκατάστασης της πρέσας στον χώρο εργασίας δεν είναι μικρό. Αν υποθέσουμε ότι την πρέσα στόκου την χρησιμοποιούσαμε σε σπίτι κάτω των 600 m2, ο χρόνος εργασίας της θα ήταν 2 μέρες για το τελείωμα του σπατουλάρισματος. Χρόνος μικρός για να μπορέσει να γίνει απόσβεση της εγκατάστασης και απεγκατάστασης της πρέσας. Γι’ αυτό σε επιφάνειες κάτω των 600 m2 συνιστάται το χειρονακτικό σπατουλάρισμα ως οικονομική επιλογή.
Υπάρχει διαφορά στο σπατουλάρισμα τοίχων μεταξύ πρέσας στόκου και χειρονακτικού σπατουλαρίσματος;
- Υπάρχει διαφορά στον χρόνο εργασίας. Η πρέσα στόκου κάνει τα μισά μεροκάματα σε σχέση με το παραδοσιακό χειρονακτικό σπατουλάρισμα.
- Αν οι σοβαντισμένες επιφάνειες του τοίχου είναι σε καλή κατάσταση δεν υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ της μηχανής και του χειρονακτικού σπατουλαρισματος. Και τα δυο βγάζουν εξίσου καλά αποτελέσματα με μικρό προβάδισμα το χειρονακτικό σπατουλάρισμα.
- Αν οι σοβαντισμένες επιφάνειες είναι σε κακή κατάσταση (η επιφάνειά τους δεν είναι επίπεδη) τότε η μηχανή υπερτερεί έναντι του χειρονακτικού σπατουλαρίσματος. Ο λόγος είναι επειδή η σπάτουλα του μπογιατζή είναι μικρή και έχει πάντα σαν οδηγό την επιφάνεια του σοβά η οποία επιφάνεια τυχαίνει να είναι στραβή. Επομένως το αποτέλεσμα θα βγει το ίδιο στραβό όπως και ο σοβάς του. Το σπατουλάρισμα με την μηχανή απαιτεί μεγάλες σπατουλες . Οι μεγάλες σπάτουλες δεν έχουν οδηγό την στραβή επιφάνεια του σοβά αλλά έχουν οδηγό την ίδια την σπάτουλα. Έτσι όπου υπάρχει στραβός σοβάς γεμίζεται αυτόματα από παρετίνα μετατρέποντας την σε επίπεδή επιφάνεια.
- Σε αυτό το σημείο πρέπει να προσέξετε το εξής. Τα γεμίσματα δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τα 2 χιλιοστά. Ο λόγος είναι γιατί η παρετίνα ως υλικό είναι λεπτόκοκκο και σε γεμίσματα άνω των 2 χιλιοστών σκάει (εμφανίζονται ραγάδες στην επιφάνειά της). Άρα προσοχή, τα γεμίσματα με μέτρο.
Πως λειτουργεί το Airles – Πρέσα στόκου;
Υπάρχουν δυο κατηγορίες λειτουργιών. Αυτά που λειτουργούν με το έμβολο και εκείνα που λειτουργούν με το διάφραγμα.
Η αρχή λειτουργίας του εμβόλου είναι απλή. Το μηχάνημα τραβάει από τον κάδο το υλικό (χρώμα ή παρετίντα) μέσο της αντλίας του και το τοποθετεί στον εσωτερικό του θάλαμο (Β). Αυτός ο θάλαμος είναι συνδεδεμένος με το πιστόλι. Στην συνέχεια ο θάλαμος που περιέχει το υλικό κλείνει την είσοδο του υλικού που εισέρχεται από τον κάδο και ασκεί πίεση στο υπάρχον υλικό του θαλάμου μέσο του εμβόλου του (Α). Επειδή όπως είπαμε και πριν, ο θάλαμος είναι συνδεδεμένος με το πιστόλι, το υλικό λόγο της πιέσεως που δέχεται αναζητά να βρει έξοδο και η μοναδική έξοδος που υπάρχει είναι το πιστόλι. Με αυτόν τον τρόπο εξέρχεται το υλικό από το πιστόλι υπό την δυνατή πίεση που ασκεί το εμβολο (Α) στον θάλαμο (Β). Όταν το υλικό του θαλάμου τελειώσει, το έμβολο σταματά να ασκεί πίεση και αλλάζει την λειτουργία του. Τώρα πλέον λειτουργεί ως αντλία (η αντλία όπου αναφερθήκαμε και στην αρχή). Πρώτα ανοίγει την είσοδο του υλικού που εισέρχεται από τον κάδο που από πριν την είχε κλίσει. Μετά τραβαεί υλικό από τον κάδο και να το τοποθετεί στον θάλαμο. Η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται για αρκετές φορές.
Σε τι διαφέρει το Airless από το Κομπρεσερ;
- Το Κομπρεσέρ ψεκάζει το χρώμα αναμιγμένο με αέρα. Το Airless ψεκάζει το χρώμα αυτούσιο (δίχως αέρα) υπό πίεση.
- Το Κομπρεσέρ χρησιμοποιείται για να ψεκάζει βερνικόχρωματα, βερνίκια, λάκες. Το Airless χρησιμοποιείται για να ψεκάζει ότι ψεκάζει ένα Κομπρεσέρ αλλά και πλαστικά χρώματα.
- Το airless δίνει μεγάλη παραγωγή σε μικρό χρόνο. Το Κομπρεσέρ δίνει μικρή παραγωγή στον ίδιο χρόνο.
- Το κομπρεσέρ δίνει καλύτερο φινίρισμα από το airless.