Πλαστικό Χρώμα και οι ιδιότητες του

Το πλαστικό χρώμα είναι ένα ρευστό αδιάφανο υδροδιάλυτο υλικό όπου όταν περάσουμε τους τοίχους με αυτό δημιουργεί ένα χρωματισμένο φίλμ.

Αναδευτήρας χρωμάτων

Αναδευτήρας χρωμάτων της Sower

Ποίες κατηγορίες πλαστικών χρωμάτων υπάρχουν;

Ανάλογα με τo είδος της πρώτης ύλης που περιέχει το πλαστικό υπάρχουν οι εξής κατηγορίες.

Ποια Ελληνικά πλαστικά χρώματα (Ματ) υπάρχουν στην αγορά;

Γνωστά πλαστικά χρώματα είναι τα ακόλουθα:

Ακρυλικά πλαστικά

Απλά πλαστικά

Θέλω εισαγόμενα πλαστικά χρώματα. Τι υπάρχει;

Γνωστά εισαγόμενα πλαστικά χρώματα είναι τα ακόλουθα:

Θέλω κάτι καλύτερο από ακρυλικό πλαστικό χρώμα. Τι υπάρχει;

Υπάρχουν τα χρώματα διαλύτου που είναι πιο ανθεκτικά από τα χρώματα ακρυλικής βάσης. Ένα από αυτά είναι της Sika το Sikagard 680S

Τι είναι το Σατινέ πλαστικό;

Το Σατινέ πλαστικό είναι απλό πλαστικό το οποίο δημιουργεί ημι-γυαλιστερή επιφάνεια στον τοίχο (μια κατάσταση μεταξύ ματ και γιαλυστερού). Τα σπίτια που είναι περασμένα με σατινέ πλαστικό δείχνουν ότι οι χώροι τους λάμπουν (οι επιφάνειες ημι γυαλίζουν). Αν συγκρίνουμε το σατινέ πλαστικό με το ματ πλαστικόΤο συνήθες Απλό πλαστικό για εσωτερικούς χώρους που δημιουργεί μη-γιαλιστερή επιφάνεια στον τοίχο (ματ επιφάνεια) (απλό πλαστικό) βλέπουμε ότι το σατινε υπερτερεί σε όλους τους τομείςς.

Υστερεί σε έναν τομέα.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι για το βάψιμο των τοίχων με σατινέ πλαστικό οι τοίχοι θα πρέπει να είναι σε άριστη κατάσταση. Ο λόγος είναι επειδή το σατινέ πλαστικό δημιουργεί ημι-γυαλιστερή επιφάνεια. Μια τέτοια επιφάνεια δείχνει και διογκώνει μικρές ατέλειες του τοίχου κάνοντας την τοιχοποιία άσχημη. Επόμενως πριν περαστεί σατινέ πλαστικό, θα πρέπει να έχουν διορθωθεί όλες αυτές οι ατέλειες στον τοίχο. Γι’ αυτό και τον σπατουλάρουμε με σέρτικο ή έτοιμο στόκο.

Ποια Σατινέ πλαστικά χρώματα υπάρχουν στην αγορά;

Γνωστά Σατινέ πλαστικά χρώματα μπορείτε να αναζητήσετε από τις παραπάνω χρώματοβιομηχανίες

Ένα καλό πλαστικό χρώμα τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχει;

Ποια είναι τα κυριότερα συστατικά του πλαστικού χρώματος;

Το πλαστικό χρώμα αποτελείται περίπου από 13 συστατικά. Τα κυριότερα είναι τα παρακάτω:

Ποια τεχνικά χαρακτηριστικά προσδιορίζουν την ποιότητα του πλαστικού χρώματος;

Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό του πλαστικού χρώματος είναι το P.V.C. (Pigment Volume Concentration) και C.P.V.C. (Critical Pigment Volume Concentration). Το P.V.C. είναι ο λόγος του όγκου των πιγμέντων και των extenders ως προς τον συνολικό όγκο του ξηρού φίλμ του χρώματος. Πιο συγκεκριμένα το P.V.C δίνεται από τον τύπο

PVC = (Vπιγμ.+Vext.)/ (Vπιγμ.+Vext.+Vbinder)

Με απλά λόγια μας δείχνει το ποσοστό του όγκου που καταλαμβάνουν τα πιγμέντα και τα extenders στο ξηρό φίλμ χρώματος (το φιλμ που σχηματίζεται στον τοίχο αφού στεγνώσει). Από τον παραπάνω τύπο καταλαβαίνουμε ότι το PVC είναι χαμηλό αν στο χρώμα υπάρχει μεγαλύτερη ποσότητα 1 ύλης σε σχέση με τα πιγμέντα και τα extenders (η 1 ύλη είναι αντιστρόφως ανάλογη). Αντίστοιχα το PVC είναι υψηλό αν στο χρώμα υπάρχει μικρότερη ποσότητα 1 ύλης σε σχέση με τα πιγμέντα και τα extenders (η 1 ύλη είναι αντιστρόφως ανάλογη).

Τι άλλο δείχνει όμως το P.V.C.;
Το P.V.C. είναι ένας δείκτης της ανθεκτικότητας του χρώματος. Ρίξτε μια ματιά στο παρακάτω διάγραμμα.

Διάγραμμα PVC

Παρατηρήστε πως στα χαμηλά ποσοστά PVC η γυαλάδα και η αντοχή είναι σε υψηλά επίπεδα ενώ στα υψηλά ποσοστά PVC η γυαλάδα και η αντοχή είναι σε χαμηλά επίπεδα. Παρατηρήστε ακόμα ότι υπάρχει ένα σημείο στο διάγραμμα (PVC = 60%) που παρατηρείται απότομη αλλαγή των ιδιοτήτων του χρώματος. Αυτό το σημείο ονομάζεται CPVC (Critical Pigment Volume Concentration) και είναι το σημείο που το χρώμα έχει την ελάχιστη ποσότητα πρώτης ύλης για να μπορέσει να σχηματίσει φιλμ στην επιφάνεια του τοίχου. Πρακτικά, είναι το σημείο που το φιλμ χρώματος αρχίζει να καταρρέει. Το συμπέρασμα από τα παραπάνω είναι ότι κακής ποιότητας χρώματα έχουν PVC>CPVC και επομένως χαμηλά ποσοστά 1 ύλης ενώ καλής ποιότητας χρώματα (πχ Σατινέ πλαστικά) έχουν PVC<CPVC και επομένως υψηλά ποσοστά  1 ύλης.

Τώρα πλέον που έχετε μάθει τις έννοιες PVC και CPVC θα σκέπτεστε να επισκευθείτε κάποιο χρωματοπωλείο και να διαλέξετε πλαστικό χρώμα με βάση τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Δυστυχώς θα απογοητευτείτε. Καμιά βιομηχανία χρωμάτων δεν αναφέρει το PVC του προϊόντος της. Τον λόγο δεν χρειάζεται να τον εξηγήσουμε. Τον καταλαβαίνετε… Εάν σε χρωματοπωλεία συναντήσετε προσφορές πλαστικών χρωμάτων σε φτηνή τιμή αποφύγετε τα. Προτιμήστε επώνυμα προϊόντα όπως αυτά που αναφέρω παραπάνω (τα οποία ούτε και αυτά αναγράφουν το PVC).

ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ