Αστάρι και οι ιδιότητες του

Το αστάρι είναι ένα λεπτόρρευστο διάφανο υλικό όπου όταν περάσουμε τους τοίχους με αυτό δημιουργεί μια μονωμένη επιφάνεια έτοιμη να δεχτεί το πλαστικό χρώμα.

Ρολό με αστάρι

Ρολό με αστάρι

Ποιες είναι οι κατηγορίες των ασταριών;

Ανεξαρτήτου κατηγορίας, ένα καλό αστάρι πρέπει να είναι λεπτόκοκκο για να μπορεί να διεισδύει στην τοιχοποιία και βραδυστέγνωτο για να υπάρχει επαρκής χρόνος ώστε να ολοκληρωθεί η διείσδυση του ασταριού στον τοίχο.

Υπάρχουν 3 κατηγορίες ασταριών.

Ποια αστάρια υπάρχουν στην αγορά;

Γνωστά αστάρια είναι τα ακόλουθα:

Αστάρι νερού

Αστάρι διαλύτου

Σιλοξανικό αστάρι

Γιατί πρέπει να περάσω αστάρι τους καινούργιους τοίχους πριν βάψω;

Οι καινούργιοι τοίχοι (είτε είναι σοβαντισμένοι είτε είναι σπατουλαρισμένοι) έχουν δύο χαρακτηριστικά.

Όταν βάφουμε μια επιφάνεια αυτά τα δύο χαρακτηριστικά δεν πρέπει να υπάρχουν. Το αστάρι είναι αυτό που καταργεί τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Μονώνει και σταθεροποιεί τον τοίχο.

Αστάρωτος τοίχος

Αστάρωτος τοίχος

Συνοψίζοντας, για μην βρεθείτε στην ίδια θέση με τον άτυχο κάτοχο του διαμερίσματος της διπλανής φωτογραφίας, φροντίστε να έχετε περάσει ένα καλό αστάρι πριν βάψετε τις καινούργιες τοιχοποιίες του σπιτιού σας.

Γιατί το χρώμα ξεφλουδίζει στον αστάρωτο (μη ασταρωμένο) τοίχο;

Για να μπορέσουμε να απαντήσουμε το παραπάνω ερώτημα, θα πρέπει να εμβαθύνουμε περισσότερο στον τρόπο με τον οποίον λειτουργεί το χρώμα. Πριν συνεχίσετε την ανάγνωση, βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει το άρθρο Πλαστικό χρώμα και οι ιδιότητες του. Απαιτείται για να μπορέσετε να συνεχίσετε την ανάγνωση.

Όταν το πλαστικό χρώμα περνιέται σε έναν μη ασταρωμένο τοίχο, ο μη ασταρωμένος τοίχος επιδρά και αλλάζει τα χαρακτηριστικά του χρώματος σε 2 φάσεις. Πάμε να δούμε ποιες είναι αυτές.

Παρατηρήστε την παρακάτω εικόνα. Αναπαριστά το βάψιμο ενός αστάρωτου (μη ασταρωμένου) τοίχου. Το ρολό βάφει την επιφάνεια του αστάρωτου τοίχου αφήνοντας στην επιφάνεια του ένα φιλμ χρώματος. Την στιγμή που δημιουργείτε το φιλμ πάνω στην επιφάνεια του τοίχου, το PVC του φιλμ του χρώματος είναι αυτό που έχει ορίσει η κατασκευάστρια χρωματοβιομηχανία.

Αστάρωτος τοίχος

Αστάρωτος τοίχος

Πρώτη Φάση

Καθώς ο χρόνος περνάει, παρατηρούμε ότι η επιφάνεια του τοίχου αρχίζει να ‘ρουφάει’ τα υγρά του φίλμ λόγο του πρώτου χαρακτηριστικού της (δεν είναι μονωμένο). Αυτό που δεσμεύει από το φιλμ χρώματος και αποθηκεύετε στο εσωτερικό της τοιχοποιίας είναι κυρίως νερό και πρώτη ύλη αφήνοντας τα extenders και τα πηγμένα στο φιλμ χρώματος. Δηλαδή συμπερασματικά, ο αστάρωτος τοίχος αλλοιώνει την αναλογία των συστατικών του φιλμ χρώματος, αφαιρώντας από αυτό νερό και πρωτη ύλη. Κατ’ επέκταση αλλοιώνει τα χαρακτηριστικά του χρώματος και κυρίως το PVC μετατοπίζοντας το προς τα δεξιά, υπερβαίνοντας το CPVC - Το σημείο κατάρρευσης του film (βλέπε την παραπάνωδιπλανή εικόνα). Όσο δεξιότερα μετατοπίζετε το PVC, τόσο η αντοχή του χρώματος μειώνετε. Οι έννοιες PVC και CPVC αναλύονται εκτενέστερα στο άρθρο Πλαστικό χρώμα και οι ιδιότητες του.

Δεύτερη Φάση

Σε αυτήν την φάση, η επιφάνεια του τοίχου είναι μερικός ασταρωμένη γιατί πλέων το εσωτερικό της τοιχοποιίας είναι ποτισμένο με νερό και πρώτη ύλη που έχει δεσμευτεί από το φιλμ χρώματος και το οποίο λειτουργεί ως αστάρι.

Το αποδυναμωμένο πλέων φιλμ (το PVC του φιλμ έχει μετατοπιστεί προς τα δεξιά) κατά το στέγνωμα του, προσπαθεί να αγκιστρωθεί (να κολλήσει) στην μερικός ασταρωμένη επιφάνεια του τοίχου. Αφού στεγνώσει και κολλήσει, κάποια στιγμή, κάποια τμήματα της επιφάνειας του χρώματος μοιραία θα ξεκολλήσουν από αυτήν λόγο του δεύτερου χαρακτηριστικού της επιφάνειας (δεν είναι σταθεροποιημένο). Αυτό που θα συμβεί είναι να μην αποκολληθεί το φιλμ χρώματος από την επιφάνεια του τοίχου άμεσα αλλά έμμεσα. Δηλαδή, αντί να αποκολληθεί το φιλμ χρώματος, θα αποκολληθούν μικροσκοπικά τμήματα του τοίχου στα οποία είναι προσκολλημένο το φιλμ. Το αποτέλεσμα φυσικά θα είναι το ίδιο. Μαζί με τα αποκολλόμενα μικροσκοπικά τμήματα του τοίχου θα ξεκολλήσει και το φιλμ χρώματος. Το γνωστό ξεφλούδισμα του χρώματος.

Τα υπόλοιπα τμήματα του χρώματος που κατάφεραν να μείνουν στην επιφάνεια του τοίχου, το κατάφεραν για έναν λόγο. Η επιφάνεια του τοίχου μπόρεσε και απορρόφησε (δέσμευσε) μεγάλα ποσά πρώτης ύλης και νερού από το φιλμ του χρώματος με αποτέλεσμα να ασταρωθεί επαρκώς. Το αρνητικό σε αυτήν την περίπτωση είναι ότι αυτά ποσά (πρώτης ύλης και νερού) αφαιρούνται από το φιλμ χρώματος με συνέπια να μεγαλώσει δραματικά το PVC του φιλμ του χρώματος μειώνοντας αντίστοιχα την αντοχή του.

Αυτός είναι ο μηχανισμός του ξεφλουδίσματος του χρώματος λόγο αστάρωτου τοίχου.